Терапевт Александра Петрова

Области на компетентност

Взаимоотношения
Натрапливи мисли и действия
Паник атаки
Решаване на конфликти
Травматични преживявания
Справяне с гнева и агресията
Философия на живота

Демографски данни

Възрастни
Юноши

Образование

Китаистика, бакалавър (Софийски университет)
Клинична социална работа, магистър (Нов български университет)
Обучение по гещалттерапия (Български институт по гещалттерапия)

Език

Български език
English

Александра Петрова

Терапевт

Kазвам се Александра Петрова. На 15 исках да бъда писателка, а на 25 - психотерапевт. И двете ми желания по някакъв начин намериха своята реализация - от 12 години работя като копирайтър, а от 3 - като обучаващ се гещалттерапевт в индивидуални сесии с юноши и възрастни. 

През 2010 се дипломирах като бакалавър по Китаистика в Софийския Университет. Това ми академично занимание ме отведе в Шанхай, където живях, учих и работех. Там ме намери първата ми работа, в която получих възможността за първи път да помагам на хора. Занимавах се с устен превод по време на прегледи на хора с диагноза множествена склероза при специалисти по китайска традиционна медицина - лечение, което включва акупунктура, масажи, билки.

Тази работа затвърди в мен желанието да бъда полезна, като съдействам на хора с проблем да вървят в оздравителна посока. Докторите вършеха същинската работа по лечението на тялото, аз аз помагах с каквото мога по отношение на емоционалното благополучие. И до днес това остава една от най-възнаграждаващите работи, които съм имала шанса да върша, и съм благодарна на хората, които ми се довериха, че ще се справя.

През 2015-та година започнах да посещавам група за личен опит, водена от Елена Илиева, която е директор на Българския институт по гещалттерапия. Една година след това започна обучението ми като терапевт по гещалттерапия, което завърши през лятото на 2021 г. и което ми дада възможността да започна да практикувам като обучаващ се гещалттерапевт през 2018 г. Паралелно с това обучение завърших магистратура по Клинична социална работа в Нов Български Университет, с обучители Тома Томов, Златка Михова, Мая Младенова, Галина Маркова и Светлозар Василев. 

Вярвам, че животът е майторът обучител, най-добрият терапевт. Като терапевт моята цел и желание да съдействам на самия живот и на естествения процес на учене, обновление и трансформация, през който всички преминаваме по неповторим начин. Това, което ме вдъхновява в работата ми е, че непрекъснато научавам и откривам нови (или добре забравени стари) неща за себе си – благодарение на и чрез хората, на които имам възможността да помагам да изследват и развият своя потенциал, да затвърждават силните си страни, да намират удовлетворяващи начини за свързване с другите, както и да прилагат креативни и работещи решения на нови или повтарящи се предизвикателства.

Случвало ми се е някой клиент да ме попита дали благодарение на занятията с психология и психотерапия аз съм имунизирана срещу негативни преживявания и емоции, както и срещу обикновените, човешки трудности. Учудващият (а понякога и облекчаващ!) отговор е, че много често минавам през познатите на всеки мъчнотии – понякога елегантно, понякога криво-ляво. За мой късмет обаче аз обичам ученето както чрез „добър“, така и чрез „лош“ опит, ценно ми е да изследвам процеса на живота като вълнуваща история, да разглеждам участието си в него през различни перспективи. Освен това, вярвам, че трансформацията на собствените ограничения настъпва тогава, когато всъщност ги приемем и изживеем, вместо да ги отхвърляме и атакуваме борбено.  

Моето разбиране е, че богатият арсенал от необичайни, трудни, болезнени, весели и жизнеутвърждаващи епизоди и случки в личната история е безценен ресурс за помагащия професионалист. Всичко има място, стойност и предназначение - иначе не бихме били точно такива, каквито сме – цялостни.

Моите статии