Как да се справим с излишните мисли, тревоги, притеснения и хаоса в главата си?

Как да се справим с  излишните мисли, тревоги, притеснения и хаоса в главата си?

Едва ли има човек, в  мислите на който никога да не е настъпвало объркване и известен хаос. Колкото и да сме уравновесени и да знаем какво искаме, колкото и добре да сме си направили план и да вървим по избрания път, понякога идва момент, когато нещо се обърква, стъписва ни и ни завърта в кръг. Объркване обикновено се появява, когато в живота ни настъпи промяна или някаква криза; когато сме изправени пред неразрешим проблем и имаме усещането че сме в безизходица; когато  си задаваме твърде много въпроси, а нямаме търпение да намерим отговори; когато трябва да решим редица задачи, а ни е трудно да определим приоритетите си; когато сме залети от голямо количество противоречива информация и не знаем кое е вярното и кой път да изберем…и т. н. В тези случаи в главата ни сякаш става каша от мисли и въпроси и колкото повече мислим и се опитваме да вкараме ред, толкова повече се оплитаме и объркваме. Започваме да питаме хората около нас за съвет, но различните мнения внасят още повече хаос в главата ни. Чувстваме се безпомощни, уязвими, изгубени, на крачка от изпадане в  депресия. Хаосът в главата ни генерира в отговор страх и ни кара  отчаяно да се борим с него, желаейки да подредим нещата на мига, а в други случаи  подсъзнателно се опитваме да избягаме от него чрез пристрастяване към храна, удоволствия, пари, упойващи вещества. Объркването, хаосът в мислите ни означава промяна. Именно хаосът е в основата на развитието, защото всъщност редът се ражда от хаос. Бъркотията е необходима от време на време, за да се раздвижат нещата, да се подредят по нов начин и да се роди нещо ново. Именно това  е механизмът, който стои в основата на еволюцията. На първо място е важно да променим възгледите си относно хаоса. Той не е негативно нещо, а един чудесен период, който може да ни донесе промяна и развитие. Най-добрият начин да се успокоим и да изведем ред от хаоса е медитацията.

Медитацията чрез осъзната визуализация е мощна техника за отпускане на ума, релаксация баланс и хармония на тяло, дух и душа. Тази практика може да преобърне стрес реакцията на тялото в реакция на спокойствие, търпение, самоувереност, благодарност и любов. Научно доказано е, че медитацията с визуализация значително намалява количеството стресови хормони в тялото ни /адреналин и норадреналин/ и подпомага възстановяването на мускулите и тъканите след физическо натоварване, както и след операция. Неслучайно в много болници в развитите европейски държави се правят водени медитации с цел по-бързо възстановяване на пациентите. Ето няколко лесни стъпки, по които можем лесно да започнем да практикуваме тази уникална медитативна практика и то още днес.

Заемете удобна поза.

Може да легнете на легло или удобно кресло, да седнете на стол или на земята с прав гръб, ако изпитвате дискомфорт в гърба може да се облегнете на стена и да изпънете краката си напред. А дори е възможно да стоите прави /има такава позиция в Тай Чи наречена „стълб“/. На всеки според нивото и възможностите. Желателно е да не се отпуснем твърде много и да заспим, а да останем бдителни, осъзнати и концентрирани във визуализацията.

Коремно дишане.

Преди да пристъпите към същинската визуализация е важно да включите дихателна практика, чиято цел е да успокои ума ви и да ви настрои за медитация. Дълбокото коремно дишане успокоява сърдечния ритъм, намалява мисловния хаос и ни успокоява. Затворете очи, отпуснете лицевите мускули и съсредоточете вниманието си в областта на корема. Вдишайте с долната част на белия си дроб. Напълнете корема с въздух като броите до шест и издишайте отново за шест отброявания.

Визуализирайте.

Време е да пристъпите към основната част по визуализиране. Не търсете конкретна сцена. Отпуснете ума си и оставете в съзнанието ви да се появи красива сцена, гледка, пейзаж, където сте се чувствали изключително спокойни и сигурни. Може да е момент, когато сте били сред природата, близо до морето или в собствената ви градина с цветя. Припомнете си усещането на хармония, тишина или приятна музика, красота. Припомнете си всички детайли наоколо. Колкото повече детайли си припомните и визуализирате, толкова по-богата и пълноценна ще бъде практиката за вас.

Насладете се на усещането.

Останете в усещането за хармония и покой колкото може повече. Насладете се на визуализацията, на усещането да бъдете напълно потопени в релакс и хармония! И когато отворите очи усещате как грее усмивката на лицето ви, как се разлива спокойствие, увереност и наслада по цялото тяло. Удоволствието от практиката е прекрасен знак, че където и да сме ние носим покоя в себе си на една визуализация разстояние!