Хипнотерапия - с какво може да помогне и защо е толкова успешна?

Хипнотерапия - с какво може да помогне и защо е толкова успешна?

„Животът не е нещо, на което можете да дадете отговор днес. Трябва да се наслаждавате на процеса на чакане, на процеса на превръщане в това, което всъщност сте. Няма нищо по-възхитително от засаждането на цветни семенца и да не знаеш какви цветя ще изникнат в крайна сметка.“ - Милтън Ериксън 

В началото на една терапия, на една сесия, на един разговор с клиент, ти си говориш само и единствено с ума му. Ти в действителност не си говориш с този човек. Ти разговаряш с вярванията, които е усвоил като удобни и работещи за него към сегашния момент, за да успява да функционира адекватно във външния социален свят. С инсталираните на програми, които обслужват ума и его-представата за нещата от живота. Ти си говориш с различни негови външни маски и роли, в които е влязъл и в които е наистина добър и които си мисли, че е той самият.

Истинската терапия настъпва когато заобиколим царят Ум и навлезем навътре и назад в леко променено състояние на съзнанието. Когато не си говорим с ума на чисто рационално когнитивно ниво, а успеем да го приспим, притихнем и да го поставим като страничен наблюдател и активираме спомени, които отвеждат човек в дълбоки емоции, усещания, травми, болки. Тогава настъпва катарзис – дълбоко емоционално потапяне, осъзнаване, сблъскване с проблемите и постепенното им трансформиране и интегриране.

Хипнотерапията е майсторски аранжирано съчетание на психотерапия с хипноза, надхвърляща многократно като ефект двете взети поотделно. Хипнотерапията използва визуализация на специфични предложения и образи, по време на транс, които могат да променят поведението по позитивен начин. Когато сте в това състояние на хипноза, вие сте по-склонни към постоянна промяна и да успеете да направите трайните промени, които желаете. Почти всички трайни промени се случват във вашето подсъзнание, състоянието на транс е ключът към отключването на скритите дълбочини на нашите умове, спомени и мотивации. 

Хипнотерапията е допълнителна техника, която използва хипноза за подпомагане на лечението на специфични симптоми или здравословни състояния. Симптоми на разстройство с дефицит на вниманието/хиперактивност, тревожни разстройства, депресия , хранителни разстройства, посттравматично стресово разстройство, за промяна или намаляване на проблемното поведение, за намаляване или отказване от цигарите , за отслабване, по-добър сън и много други.

Хипнотерапията действа чрез предизвикване на хипнотично състояние, белязано от будно съзнание, което позволява на хората да изпитат отделено външно внимание и да се съсредоточат върху вътрешните преживявания. По време на хипнотерапевтична сесия хората се ръководят през процес за предизвикване на състояние, подобно на транс, което им помага да фокусират ума си, да реагират по-лесно на предложенията и да станат дълбоко отпуснати. 

Хипнотерапията използва повишеното осъзнаване за да ви помогне да се съсредоточите върху проблема по-дълбоко, чрез използване на техники:

Релаксация : Ще бъдете напътствани от хипнотерапевта, за да се визуализирате в състояние на спокойствие и релаксация, дори когато се сблъсквате с проблемно поведение или обект на страховете си.

Предложение : Вашият хипнотерапевт може да направи нежни предложения за промени в поведението, които могат да ви помогнат да преодолеете проблема си. Например, може да бъдете научени да виждате себе си като подкрепящ съветник по време на фобична реакция, като по този начин се научите да се доверявате на себе си и на способността си да преминете през ситуацията.

Умения за справяне : Може да бъдете научени на определени когнитивно-поведенчески умения за справяне, като направлявани изображения и СТОП! техника , която можете да използвате, когато се сблъсквате със страхове или тревоги.

Предимства на хипнотерапията:

Някои хора могат да получат задълбочени и ярки резултати с хипнотерапия. В други случаи хората може просто да се чувстват много спокойни. Някои от ползите от хипнотерапията могат да включват:

Осъзнаване : Някои хора остават напълно осъзнати по време на цялото преживяване. Те си спомнят всичко, което се случва и дори могат да водят разговори, докато са под хипноза. Други хора могат да изпитат състояния на спокойствие, търпение, приемане, благополучие, самоувереност, които са толкова дълбоки, че дори може да се почувстват откъснати от случващото се.

Фокус : През повечето време ние сме разсеяни от заобикалящата ни среда. Телевизорът кънти, децата изискват внимание или съпругът иска да говори, притеснения за плащане на сметки, грижи за предстоящ проект или планиране на вечерята тази вечер, трудно е да се съсредоточим напълно върху себе си. Нашите съзнателни умове са претрупани. Терапевтичната сесия има за цел да пробие тези ежедневни грижи и да позволи да се съсредоточим изцяло върху проблема.

Релаксация : В хипнотично състояние вие ​​сте дълбоко отпуснати. Съзнателният ви ум е успокоен, което позволява на подсъзнанието ви да се съсредоточи дълбоко върху вашия проблем. Освен това сте по-спокойни и следователно по-възприемчиви към справянето с проблемите или страховете си.

Въпреки че може да помогне на хората да се справят с проблеми, свързани със стреса и тревожността съществуват редица митове и погрешни схващания, които могат да повлияят на начина, по който хората гледат на този терапевтичен инструмент.

Хипнотерапията често се бърка със сценична хипноза . Сценичните хипнотизатори са изпълнители, които са отлични в четенето на хора. Те търсят екстроверти , които ще направят страхотно шоу за тълпата. Дали техните субекти са наистина хипнотизирани или не е спорно, но те са готови да се съобразят с понякога скандалните предложения на сценичния хипнотизатор.

Хипнотерапията не ви кара да забравите какво се е случило . Ще запомните нещата, които се случват по време на вашето хипнотично състояние, няма да спите или да сте в безсъзнание и ще можете да прекъснете хипнотичния транс по всяко време.

Хипнотерапията не ви кара да губите контрол . По време на хипнотерапията вие оставате под контрол. Не е възможно някой да ви принуди да правите нещо против волята ви, дори и под хипноза. Ще бъдете настроени към текущата работа и така може да не обръщате внимание на заобикалящата ви среда, но винаги ще отговаряте за собствените си действия, поведение и изявления.

Да бъдеш хипнотизиран не означава, че си по-малко интелигентен . Докато някои хора вярват, че не могат да бъдат хипнотизирани, изследванията показват, че повечето хора са хипнотизирани до известна степен. Само около 10% от хората са трудни или невъзможни за хипнотизиране. 

Как да започнете:

Има няколко начина да намерите реномиран хипнотерапевт. От уста на уста винаги е чудесна и препоръчителна възможност. Вашият лекар по психично здраве може да има лиценз да извършва хипнотерапия или може да познава някой, който е такъв. Ако познавате някой, който се е подложил на този вид терапия, попитайте за неговия опит, но имайте предвид, че някои хипнотерапевти се фокусират само върху конкретни проблеми, така че терапевтът на приятел може да не е подходящ за вас.