3 отличителни белега на манипулативното общуване

3 отличителни белега на манипулативното общуване

Връзките с манипулатори ни оставят отпечатък – едва след време ни става ясно, че всъщност сме участвали в отношения, които са били дирижирини и навигирани едностранно. Много от нас сигурно са се борели за подобряването на отношенията с надеждата, че манипулативната личност всъщност тайно притежава достойните характеристики, които в началото на нашия контакт са ни привлекли неудържимо. Ето някои от динамиките, които манипулативното общуване неминуемо използва:

Никога не знаем какво следва

Манипулаторите се открояват с това, че рязко и непредсказуемо променят отношението и поведението си. След приветливата усмивка и шеговит диалог често може да бъдем зашлевени с безпричинна, язвителна забележка или обвинително недоволство. Също така, обещанията и заявените позиции на манипулаторите нямат особена тежест – ако нещо по-удобно или облагодетелстващо се появи на хоризонта, те бързо ще извъртят обещанието си така, че да пасне на новопредприетия им курс на действие.

Ако случайно дръзнем да им потърсим сметка за отмятането и непоследователността, те ловко ще извъртят разговора така, че самите те да се окажат „невинна“ жертва на нашия натиск и упреци, с които насилствено изискаваме от тях „незъвможното“, вероятно защото собственият ни егоизъм е взел превес над желанието да ги разберем по човешки.

Те са невероятно чаровни – когато е необходимо

Ако някога сте си имали работа с вещ манипулатор, вероятно знаете, че тези хора изглеждат извънредно отдадени, запалени и ентусиазирани в началото на познанството. Сякаш знаят какво искат и с необходимите усърдия са абсолютни готови да стигнат точно там. „Там“ обаче е едно размито понятие, което се променя с времето в зависимост от индивидуално установената максимална печалба за манипулатора.

Когато ние престанем да бъдем част от тази печалба, манипулаторът ще започне да ни показва как е все по-уморен, изцеден и претоварен, за да изпълни дори обикновени, малки задачи. Докато първоначалният им ентусиазъм отсъпва място на явно демонстрирана апатия и дезангажираност, ние започваме да се чувстваме сякаш вадим нечий зъб насила – дори когато напомняме или питаме за съвсем минимално участие и принос от страна на манипулатора, бил той приятел, интимен или бизнес партньор. Някогашният ентусиазъм и нетърпение са се превърнали в умора, раздразнителност и непристъпност. Най-често и най-болезнено този сценарий сякаш се разиграва в сферата на интимните взаимоотношения.

Манипулаторите не обичат усилието

Манипулаторите „забравят“ какво е говорено и какво са казали самите те. Обвиняват ни, че искаме твърде много от тях и че с притискането си само увеличаваме нежеланието им да участват надеждно и пълнокръвно в контакта. Ако им обясним, че се чувстваме сякаш ние самите трябва да вършим всичко, те ще ни посочат, че всъщност това е наш избор и винаги можем да не го правим. Това поведение ни кара да се опитваме още и още, давайки шанс на времето да разкрие добре запомнената от нас персона, която сме срещнали в началото – дейна, пламенна и вдъхновяваща. Тази борба дава на манипулатора невероятна възможност за контрол над нас – той може да се отпусне и да не прави нищо, докато ние доказваме на себе си, че можем да въртим педалите неуморно, изчаквайки наградата си: човекът, който сме познавали преди, да се завърне и да стопли сърцето ни с реципрочност, отдаденост и сигурност.

Това, че сме се разочаровали от някой, който не е заслужавал отдадеността ни, не означава, че сме си загубили времето. Именно такива истории са пътводните знаци към самопознанието и постигането на удовлетворяващи и конструктивни отношения, извоювани в резултат както на добрия, така и на лошия опит. Тъй като е особено трудно да съзрем контролиращите техники сами, докато още се намираме в контакт с манипулативния човек, можем да потърсим терапевтична помощ и насока от професионалист, който ще ни съдейства не само в това да осмислим отношенията си от по-здравословна гледна точна, но и да регулираме и храносмелим силните (често негативни) емоции, които съпътстват подобни отношения, увеличавайки своя вътрешен покой и намалявайки напрежението и усещането за гняв и разочарование, което манипулацията често създава.