Вълшебната пръчица на психотерапията

Вълшебната пръчица на психотерапията

За магията
За участието на клиента
За продължителността на терапията 
За същността на терапията
За митовете
За цената
За разликата между психотерапевт и психиатър


За магията
За съжаление, магията и вълшебната пръчица на психотерапията съществуват само в представите на потенциалните клиенти. Много често хората, потърсили психотерапия, си представят, че терапевтът в рамките на една сесия /максимум две/ ще реши всичките им проблеми, ще изтрие като с гумичка негативните им мисли, ще облекчи болката им, трупана с години, в рамките на 50 минути и те ще си излязат от кабинета му като новородени – без травми, без разрушителни навици, без страхове, без гняв и отчаяние – с две думи, щастливи. Няма как да стане – психотерапията е процес, а не еднократно действие.

За участието на клиента
Плашещо често новите клиенти се учудват, когато терапевтът им каже, че ако те, самите, не положат усилия за подобряване на състоянието си, няма терапия или терапевт, който може да им помогне. А те, клиентите, си представят точно това – да стоварят цялата отговорност за подобряване на състоянието им върху плещите на терапевта. Нали за това му плащат!!! И в това убеждение има нещо дълбоко погрешно. Защото не можете да откупите отговорността за собствения си живот дори и на цената на дългогодишна терапия, камо ли на цената на една-две терапевтични сесии! Терапевтът може много да ви помогне, да ви подкрепи по пътя към изцелението, но не може да свърши цялата работа вместо вас. Поемането на отговорност за собствените действия, мисли, решения е основен признак на зрялост, а също и важно условие за успеха на терапията.

За продължителността на терапията 
Защо са нужни поне 10 сесии? – Подобрението не може да се случи в рамките на 1-2 сесии, защото не може да се изгради доверие между клиент и терапевт за толкова кратко време. А без доверие между двамата терапията е обречена. Понякога става ясно много бързо дали това е вашият терапевт – то е малко като при химията в любовта. Не се притеснявайте да потърсите друг специалист, вместо от неудобство да си губите времето и парите с „грешния терапевт“. Но му го кажете направо, някак си по-етично е, вместо да си записвате следваща сесия, на която предварително знаете, че няма да отидете.

За същността на терапията
Наскоро чух въпроса „И какво, само ще си говорим ли?“
Освен говорене, в терапията правим и други неща. Има тестове, има различни техники, свързани с рисуване, танц, дишане, мисловни експерименти, но основният инструмент на психотерапията си остава диалогът. И е добре потенциалните клиенти да са наясно с това.
Факт е, че силата на думите е силно подценена, но само се замислете – какъв би бил животът ни, ако не можехме да говорим?  Не са ли точно думите, които предизвикват едно или друго психично състояние? Как би могъл да ви обиди някой, ако не изрече обидни думи по ваш адрес? Може, но по-трудно. Как някой може да ви внуши, че сте некадърен и непълноценен, ако не ви разкритикува, ако не оспори вашите твърдения, не ви охарактеризира пред другите с подценяващи епитети? Може, но по-трудно. Как могат да се появят проблеми в общуването ни с другите, ако не бяха казаните или премълчани думи? И защо, ако предимно думи са създали вашия дискомфорт, да не можете, пак със думи, да разплетете кълбото от недоразумения, обиди, подтиснат гняв и убеждения, които ви пречат да живеете по-спокойно и щастливо?

За митовете
Необходимо ли е да си луд, за да ходиш на психотерапия? Може, но не е задължително… Митът, че трябва да си луд, със сериозни психически отклонения, за да ходиш на психотерапия, е вкоренен в съзнанието на изключително много хора. Често хората, които все пак са потърсили помощ от психотерапевт, се срамуват и крият от близките си този факт, точно защото се боят да не ги помислят за луди, за непълноценни хора, които не могат да се справят със себе си, за хора, които „не могат да се вземат в ръце“, каквото и да означава това. Истината е доста по-различна. Психотерапията е призвана да помага, когато сме объркани, несигурни в себе си и отношенията си с другите, когато с години потискаме чувствата и желанията си, когато живеем живот подчинен на чужди правила и разбирания, когато сме зависими от хора, страхове, житейски ситуации и не можем, а и не знаем как да се освободим от тях. Психотерапията ни помага да разберем по-добре себе си, живота си, връзките с другите и със света и ако решим, да направим съответните промени, които ще ни направят по-уравновесени, по-спокойни, по-осъзнати и с крайна сметка – по-щастливи.

За цената
Скъпото и евтиното са субективни понятия, всеки преценява от гледна точка на финансовото си състояние и от готовността си да инвестира в психичното си здраве. Цената се влияе от много фактори, но стандартът на живот на потребителите е от огромно значение. Така например, в САЩ и западна Европа цената на терапевтична сесия варира от 80 до 150 евро/долара, в България е между 30 и 60 лева. Говоря за масовия случай, разбира се, винаги можете да намерите и цени под долната граница или над горната граница, но те са в рамките на едноцифрен процент.

За разликата между психотерапевт и психиатър
Един човек може да бъде и двете, но в масовия случай става дума за две отделни професии. Много е говорено за това, но смятам, че в съзнанието на търсещите помощ все още няма ясно разграничение между тези професии.
Психиатърът е лекар, той се занимава с тежките психически болести, той има право да предписва лекарства и да следи за тяхното въздействие върху състоянието на пациента. Можете да попаднете при психиатър и по препоръка на психотерапевта, с когото работите, ако той прецени, че медикаментите ще помогнат за успеха на терапията ви. А можете да се обърнете и направо към него, ако вие, близките ви или личният ви лекар преценявате състоянието ви като тежко.

Психотерапевтът не е лекар, той не предписва лекарства. Обикновено /но не винаги/ е завършил „Психология“, а след това години наред е специализирал в една или друга психотерапевтична школа /често в няколко школи/, преминал е лична терапия, която му е помогнала да осъзнае личните си конфликти, проблеми, особеностите на характера и поведението си. Тоест, той е изпробвал първо върху себе си „лекарството“, което сега предлага на клиентите си и е наясно с неговото въздействие.