Бърнаут

Бърнаут

Когато започнах работа като ентусиазиран, млад психотерапевт във видна aмериканска клиника, исках да дам всичко от себе си. Трупах графика си с много клиенти, включително и през обедната почивка и оставах до късно, защото исках да съм в максимална помощ за клиентите си. След това се прибирах и четях професионални книги и списания, за да съм по-добре подготвена. Уикендите пък ходих по консултации и семинари. Другите стажанти правеха същото и всеки едва ли не се гордееше колко повече клиенти има и колко по-малко време е загубил за сън. 

 

Както може да се досетите, не след дълго опитах вкуса на емоционалното и работно изтощение или тъй наречения Бърнаут. Бях нервна, тревожна, не се отърсвах лесно като в началото от вторичните травми,  причинени от историите на клиентите и започнах да допускам грешки в клиничните си записки. Една сутрин, изхвърляйки поредната кутийка от енергийна напитка в кошчето, осъзнах, че съвсем бавно и системно бях стигнала до пълен бърнаут. Бях се оправдавала пред себе си с това, че искам да натрупам максимално много опит и бях поела повече терапевтични групи отколкото беше адекватно да поема. За щастие, се усетих навреме и предприех правилните стъпки, за да се възстановя. 

 

 

Бърнаутът не е просто резултат от дълги работни дни и нощи. Безразличие, депресия и силна умора могат да бъдат предизвикани, когато не можете да контролирате как работите, когато влагате усилия върху цели, в които не вярвате и когато не се чувствате подкрепени. Ако не харесвате работата си и не си почивате достатъчно, можете да си причините сериозни здравословни и психични проблеми. Ако сте амбициозни и вярвате, че можете да се справите с всичко, възможно е бърнаутът да ви изненада внезапно. Ако сте перфекционист, добра идея е да се запитате дали нямате нереалистични очаквания от себе си и да  обърнете внимание на симптомите на емоционално изтощение. Когато сте в лапите на бърнаута, вече не можете да функционирате ефективно на лично и професионално ниво. 

 

Друг пример са жени, които вярват, че от тях се изисква да са едновременно перфектни майки, фитнес модели, съпруги, домакини и с развита кариера. Всичко това не е само непостижимо, но и опасно, защото някои от тях стават зависими от хапчета в отчаян опит да са перфектни. Работейки с такива дами, отново беше важно  първо да насочим вниманието си към вътрешния им мироглед и очакванията им  към самите тях, за да преодолеят претовареността и изтощението. 

Какви са признаците на бърнаут?

Бърнаутът се случва постепенно и признаците му не се разпознават лесно. Пример е хроничната умора. В ранните стадии може да усещате липса на енергия и да сте уморени през повечето дни, но по-късно започвате да се чувствате напълно изтощени, изцедени, празни и да се изпълвате с ужас, когато се сетите за предстоящия ви работен ден. Други симптоми са проблеми със съня, паметта и трудност в концентриране и внимание, което в по- късен етап често води до проблеми в работата. Физически симптоми като панически атаки, замайване, главоболие, болки в гърдите, ускорен пулс и слаба имунна система също са сред симптомите на бърнаут. Загуба на апетит, тревожност, депресия, изнервеност и заядливост са чести спътници на емоционалното изтощение. 

 

Като психотерапевт ми се налага да се срещам с хора в тежките моменти на живота им, както и да виждам как амбициозни, ентусиазирани клиенти се претоварват до степен на изтощение и депресия. Имала съм и клиентки, които са обичали живота си, следвали са мечтите си, само, за да станат жертва на стреса и преумората, които често съпътстват хората, които се раздават. 

 

Как да си помогнем?

Направете списък от нещата, които ви стресират, тревожат, ядосват и отчайват. Не бързайте, винаги може да добавяте към списъка. След това напишете поне един начин, по който да промените ситуацията и да намалите стреса, след което въведете промяната в ежедневието си. Не се ядосвайте, ако няма бързи резултати и си дайте време. 

 

Научете се да казвате „не“, докато се възстановявате и откажете отговорности и нови задължения. Делегирайте колкото се може повече и си правете почивки  между проекти. Решете, че ще изключите телефоните и лаптопите след като се приберете вкъщи. Правете си почивки на всеки два часа и приемете, че  не може да свършите всичко и да сте перфектни, без да заплатите скъпо със здравето си и работата ви да се влоши в дългосрочен план. 

 

Забелязала съм, че много клиенти, които се претоварват, вярват че нямат друг избор. Важно е  да се определи каква е първопричината за бърнаута. Например имах клиент, чиято ценност до голяма степен се определяше от това колко пари има и какъв е статутът му в обществото и работата. Преди да се заемем с бърнаута, той трябваше да потърси вътрешна ценност и достойнство, независимо от всичко външно. Преди това, той не можеше да се заеме със справяне с бърнаута и постоянно се стремеше да е „най- добрият“, защото изпитваше ужас, да не би някой около него да не го сметне за такъв.

 

 

Добрата новина е, че бърнаутът може да бъде преодолян и да изгреете отново. За повече информация, свържете се с наш психолог.