Тревожност по време на криза и как да се адаптираме към промяната

Тревожност по време на криза и как да се адаптираме към промяната

Животът е несигурен: никога не можем да бъдем 100% сигурни какво ще се случи. Някои хора се чувстват добре с това и им е лесно да приемат нови преживявания, други – точно обратното: всяка форма на неизвестност буди или произвежда страхове – рационални или нерационални.

ПРИЧИНИ И ПРОЯВИ НА ПОВИШЕНАТА ТРЕВОЖНОСТ

Тревожим се, когато се опитваме да погледнем напред и да предвидим какво ни очаква и не успяваме да обхванем цялата картина, тревожим се когато перспективата е частична или неясна, а когато се тревожим твърде много, често достигаме до най-лошите възможни сценарии и започваме да мислим, че не сме способни да се справим.

Притесненията не остават само в мислите ни, те намират път и се проявяват и през соматичните ни усещания:

Напрежение и усещане за преумора в мускулите без дори да сме правили някакви силови упражнения;

Усещане за вътрешно напрежение, неясна тревога за неясни неща и затруднения да се отпуснем;

Затруднения в концентрацията на вниманието и разбирането на по-сложна материя;

Трудности в спазването на ежедневните ни, рутинни активности, проблеми със съня и способността за пълноценна почивка;

Макар и несъзнателно дефинирано, се налага едно чувство за постоянна умора и неудовлетвореност от нещата, които правим.

Избухливост, тъга или поява на други емоции, които завладяват големи части от деня ни.

Притесняваме се за какво ли не. Дори когато нещата се развиват по план, е възможно човек да започне да се притеснява и да си задава въпроса: „Ами ако всичко се разпадне?“. В определени ситуации притесненията обаче са много по-често срещани.

Съгласно ръководство за справяне с притеснения в условията на глобална несигурност, някои от най-силните такива ситуации са:

Неясни – не знаем как да ги тълкуваме или могат да се тълкуват по различни начини.

Нови – нямаме опит, на който да се опрем, за да се чувстваме спокойни, че притежаваме успешни стратегии за справянето с тях.

Непредвидими – не сме ги очаквали, не сме наясно как ще се развият нещата в бъдеще или колко дълго ще продължат.

Настоящата пандемична ситуация в света носи особеностите на всички тези критерии, така че е напълно очаквано, основателно, нормално, ако щете, хората да се чувстват притеснени. Макар и в началото да четяхме и слушахме новини за света и случващото се в Китай, някакси не очаквахме да ни сполети COVID-19 – напълно непознат и с неясно и непредвидимо поведение вирус. Това от своя страна наложи необходимостта рязко да променим ежедневието си, да живеем в нови условия и да работим хоум офис, неясно докога ще продължи и с висока непредвидимост за краткосрочен и дългосрочен период напред във времето.

Та както вече казахме, напълно нормално е да се притесняваме за много неща от ежедневието си, но когато тези притеснения доведат до апатия, загуба на енергия, респективно загуба на мотивация като цяло и на желание да правим обичайните радващи ни неща, можем да/ вече говорим за съществуването на проблем.

КАК ДА ПРЕГЪРНЕМ НЕСИГУРНОСТТА В ТАЗИ СИТУАЦИЯ?

Как да прегърнем несигурността в тази ситуация? Как да се научим да бъдем още по-отворени, спонтанни, любопитни, толерантни към дискомфорта от новото, непознатото, невъзможното за контролиране?

Ето няколко прости и работещи съвети, които биха помогнали за повишаването на толерантността ни към неизвестното:

Сега е моментът да развихрите хобитата си и да им посветите времето, което никога не сте имали.

Насладете се на моментите, в които може да правите любимите си неща. Освен с планирани вече и познати занимания, бихте могли да опитате нещо, за което никога преди не сте се сещали, като различни видове дейности, свързани с изкуство, например рисуване, бродиране и др. Потърсете в интернет и идеите сами ще дойдат. Можете да изненадате себе си, а и околните с кулинарни умения, например. Изберете няколко интересни ястия, напазарувайте необходимите продукти и пригответе вкусотия, която никога не сте опитвали. За по-смелите: не се колебайте да включите продукти и подправки, които са Ви непознати! Не знаете какъв шедьовър може да излезе!

В условията на регулирано излизане и разходки, се постарайте да разнообразите престоя си навън като минавате през различни места.

Когато отивате до офиса, до магазина или да свършите някоя бърза задача, използвайте различен маршрут всеки път.

Поръчайте нещо ново за вечеря от кварталния ресторант.

От консумирането на готова храна може да се родят нови кулинарни идеи във Вас самите или да си спомните за отдавна забравено ястие от Вашето детство. Всеки ден се хранете с различни от предходните дни неща.

Съществуват толкова много неизгледани от Вас филми.

Гледайте ги без да сте чели предварително ревютата. За по-смелите: опитайте нов жанр дори! Изгледайте всички филми или сериали, за които все не остава време или сте забравили, че сте планирали да гледате. За по-смелите: напишете за впечатленията си във Фейсбук групите, провокирайте дискусия по темите, които са ви развълнували.

Освен да изгледате много филми, започнете да мислите кои книги са Ви заинтригували и бихте искали да прочетете.

Ако няма такива, обърнете се за помощ към приятели или, колкото и тривиално да звучи, интернет. Приятно четене!

Променете новинарската медия и чуйте други гледни точки.

Ако сте по-смели: старайте се да пропускате редовното гледане на новинарските емисии, които натягат усещането за страх и тревога. Дистанцирайте се от натрапваните лоши новини и опитайте ден (а защо не и дни?) без познатите лица от телевизионния екран.

Сменете напитката

Вместо обичайното кафе, пийте чай с подбрани билки за стимулиране на имунната Ви система и подобряване на настроението. За тези от Вас, които винаги си казват, че от утре ще намалят приемането на кофеин, сега е идеалният момент. Не го пропускайте! Тук може да намерите някои идеи за подходящ чай. За по-смелите: по-силни вкусове!
 

Правете други неща, които преди това сте не сте имали възможност да правите.

Помислете хубаво преди карантината за какво все нямахте време и си казвахте: „Кога ли ще мога да го направя“.

Говорете за неща, за които преди не сте си позволявали мнение или сте ги усещали като твърде рискови теми (за себе си, например, или коментирайте мнения на другите).

Може да разказвате повече за себе си на теми, които биха били интересни за останалите. За по-смелите: позволете си да коментирате и допълвате мнения и гледни точки, които сте чули от другите.

Слушайте музика, която обикновено не си пускате.

Попитайте приятели да Ви препоръчат нещо, което на тях им харесва или сами си потърсете както нови групи и песни, така и нови стилове (за по-смелите).

За любителите на видеоигрите (и за бъдещите такива):

Какъв по-подходящ момент от настоящия да неутрализирате отрицателната енергия с любимата игра, а също така и да разучите нова такава. За по-смелите: предизвикайте децата си на турнир!

За да разнообразите престоя си вкъщи, променете обичайното си място.

Сядайте на различно място на масата. Спете от другата страна на леглото. За не толкова смелите: снабдете се с поставка за лаптоп и прекарвайте част от работния ден комфортно в леглото.

Когато приключи работният Ви ден, може да погледнете дали няма някой шкаф или рафт в гардероба, който се нуждае от подреждане или сортиране на ненужни вещи или дрехи.

Ако всеки ден го правите с една малка част, на края на карантината, домът Ви ще бъде подреден и освободен от ненужни предмети.

Променете някои от традиционните продукти и аксесоари, които използвате:

Пробвайте нова паста за зъби, нов шампоан, перилен препарат и т.н. Носете различни от стила Ви дрехи (които може да поръчате по интернет), а за по-смелите - сменете цвета на косата и/или прическата си.

Говорете (макар и през маската и социалната дистанция) на служителите в магазина.

Кажете им комплимент. В обстановката на стрес, в която се налага да работят, позитивната емоция ще означава доста повече от обикновено.

Само за много смелите: делегирайте задачи на останалите в семейството.

Обяснете им, че с новата обстановка, е необходимо ново разпределение на задълженията и че Вие също ще им бъдете благодарни за помощта им. Започнете с по-малки задачки като постепенно ги увеличавате. Децата ще се чувстват „пораснали“ и доволни от това, че им гласувате доверие. Използвайте момента да развиете у тях вече съществуващи и нови умения.

Слънцето вече е доста приятно, а денят – дълъг.

Използвайте всяка възможност да съберете витамин Д от своята тераса, прозорец и всяко друго място. Не забравяйте да прекарвате част от всеки един ден на „открито“, откъдето ще чуете пеенето на птиците и ще усетите мириса на разцъфнали дръвчета. Освен това, със слънчевите бани ще се подготвите за морето през лятото, когато вече няма да има толкова силни забрани.

Посадете нови растения вкъщи, за които да се грижите.

Развихрете въображението си. Помислете за цветя, които Ви харесват. А защо не и люти чушки, чери доматчета и /или подправки. Отново на помощ може да дойде интернет, който изобилства от предложения. Не изхвърляйте костилките на авокадото! Оставяме на Вас да проучите как да си засадите растението. За по-смелите: опитвайте от лютите чушки!

Направете ремонт!

Помислете и направете списък на всички места, които се нуждаят от Вашата намеса. Приоритизирайте/номерирайте ги според нуждата или по друг критерии, купете необходимите материали и инструменти и започвайте. Поканете и останалите от семейството да се включат в инициативата.

Разгледайте и помислете как по друг начин може да се подобри интериора във Вашия дом:

Разместване на мебели, закупуване и поставяне на елементи, които да освежат атмосферата.

Обмислете финансовото планиране на семейния бюджет в периода на карантината и финансово-икономическите последствия от нея.

По възможност приоритизирайте разходите си, като избягвате излишни такива и заделяте повече финансови резерви за следващите няколко месеца.

Ако спортът е неразделна част от Вашия живот и винаги сте спортували на открито или извън дома, време е да опитате това и вкъщи.

Изберете подходяща тренировъчна програма/дейност и всеки ден отделяйте по определено време. Ще се изненадате колко възможности предлага тренирането у дома.

Започнете практикуването на йога, в случай че още не сте.

Това ще Ви запознае с най-древния начин на медитация и ще Ви накара да се почувствате уравновесени, дори и в ситуацията, която е трудна за всички нас. Съществуват различни видове йога, открийте този, който най-много Ви допада!

Тези от вас, които имат деца, са изправени пред още по-голямо предизвикателство, а именно да им осигурят необходимите занимания, така че да минимализират лошите емоции във връзка с карантината. *

Децата също изживяват стрес, но благодарение на Вас биха могли да се справят. На първо място: говорете с децата си за ситуацията. След като децата са разбрали защо се налага да не излизат, бихте могли да ги провокирате те сами да измислят интересни занимания. Постарайте се да им осъществите идеите, а ако това е невъзможно, им предложете лека промяна. Вие също трябва да инициирате някакви дейности, в съответствие с възрастта на децата. 

Приемете мисълта, че е добре да поемате малки рискове и да предизвиквате здравословно себе си.

Направете „пробването на нови неща“ редовна част от живота си.

Бъдете открити и любопитни, като се фокусирате върху резултата от вашите експерименти, а не върху емоционалното преживяване.

За целта отговаряйте на въпросите: Какво ново научихте за себе си? Какво направи този малък експеримент за Вашата увереност?

Весна Ненчева