Психолог, Психотерапевт Весна Ненчева

Области на компетентност

Справяне с тъга, загуба
Натрапливи мисли и действия
Страхове
Тревожност и безспокойство
Фобии
Травматични преживявания
Паник атаки

Демографски данни

Възрастни
Юноши

Образование

магистър

Асоциации и членства

Българско Общество по Схема Терапия
Дружество по Позитивна Психотерапия в България
EMDR therapy

Лицензи и документи

Език

Български език
English

Весна Ненчева

Психолог, Психотерапевт

Kонсултант психолог и терапевт, моята работа е насочена да помагам на хората да изграждат удовлетворителни взаимоотношения и стил на живот съгласно техните ценности и вярвания. Стилът ми е емпатичен и аналитичен, с холистичен подход. Помагам на хората да разберат и достигнат до инсайти относно своите деструктивни модели на връзки със себе си, света и другите около тях, а също и да работят с своите силни страни и потенциали за креативност.

След толкова години на работа с хора през индивидуално консултиране стигнах до разбирането, че най-големите емоционални предизвикателства са с произход:  семейна история и динамика, социален натиск (както и работата под стрес), ценности и културен произход, разбира се и биологични /генетични предразположения. В работата си, когато е необходимо,  търся сътрудничество с клиницисти от други области, като психиатрия и ендокринология, за да  постигнем бързи и положителни резултати.

Специализирам Схема терапия за двойки.
Схема терапията е иновативен, интегриран терапевтичен подход, първоначално разработен като разширяване на традиционните когнитивно-поведенческите терапии. Този терапевтичен метод съчетава активните, структурирани елементи на когнитивно-поведенческата терапия (CBT) с по-дълбоко ориентираните и фокусирани върху емоциите стратегии, използвани в други подходи. В сравнение с CBT, Схема терапията набляга на моделите (или схемите), които ни съпровождат през целия ни живот, техниките за афективна промяна и терапевтичната връзка, като интегрира всички тези стратегии, вместо да се фокусира само върху една от тях. Schema Therapy With Couples демонстрира този интегративен метод в много структуриран протокол от 12 срещи, като се изследват схемите на всеки партньор, за да се определи как те взаимодействат и се свързват. Основната терапевтична работа е с двойката, за да идентифицирта конфликтите и как тези конфликти са захранени от схемите на всеки партньор. Като ефект от терапевтичната работа двойката комуникира с разбиране нуждите си и постига връщане към хармония във взаимоотношенията.

 Основният проблем на взаимодействието в двойката е неспособността да се излезе от цикъла, Този режим на цикъл представлява твърд и постоянен дисфункционален модел на взаимодействие. Моделът остава същият, докато съдържанието се променя. Така игнорираме всякакъв вид съдържание, а се фокусираме единствено върху представения цикъл като „общ враг“, за който допринасят и двамата партньори.

В сесиите двойката играе и своите цикли на режим по подразбиране.  Ние работим най-ефективно, ако се фокусираме върху цикъла на дисфункционалния режим, представен по време на сесията, защото той присъства тук и сега на терапевтичната стая, видима за всички.

В сесиите работим с интеракцията в настоящия момент, представям модела и избягваме да се обръщаме към миналите проблеми. След като двойката се научи да идентифицира и спира цикъла, да се балансира отново и да премине към модел на взаимодействие, ориентиран към решаване на проблеми, те са в състояние да се справят с всяко критично съдържание.

 

Специализирам в терапевтични подходи от ново поколение, като EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing) или в превод  Намаляване на чувствителността и Повторна преработка на Травмено преживяване през Стимулация на очните движения. 

EMDR терапията дава добри резултати при:

- фобии,

- паник атаки,

- генерализирана тревожност,

- депресия,

- при лица преживяващи остра форма на скръб, претърпели загуба на близки (особено сега в ситуацията на Ковид), 

- преживели уплаха от някакво критично събитие в живота им,

- при лица преживяли сексуално или физическо насилие,

- при личностови проблеми,

- единично или комплексно ПТСР,

- редица соматични проблеми  като мигрени, хронична болка, хронични екземи, хранителни разстройства и много други.

EMDR е комплексен психотерапевтичен метод, който интегрира много от успешните елементи на голям брой терапевтични подходи и това го прави особено актиален за съвременните ни проблеми и стил на живот.  

Изключително подходяща терапия за моменти, в които се затрудняваме да продължим напред и да намерим подходящото решение; не знаем причината, която ни "спъва", не намираме енергия да го направим. 

Моите статии