Промените на времето и настроението вътре в нас

Промените на времето и настроението вътре в нас

Природата следва своите цикли, след летните дни следва есента. Ноември е потаен, понякога обвит в мъгла, понякога дъждовен. Месец на завръщане към дома, и към себе си. Топлината на дома ни притегля постепенно и денят е станал по-къс. Лампите на домовете си палим още преди 17.00ч, времето е по-студено, дните по-кратки и все по-малко време прекарваме навън и спонтанните срещи с хората ги няма. Отпуските отдавна са свършили, често времето е лошо. Забързани сме след работа към своя дом, а ритъмът е много по-различен от този на дългите и топли летните дни.

Слънцето все по-малко ни гали с лъчите си, а и в някои дни съвсем го няма.

Затваряме се в домовете си, но не за всеки това затваряне е благоприятно и приятно. Късият ден, липсата на слънчева светлина и време прекарано на чист въздух, по-малкото срещи с близки и приятели, и не на последно място еднообразието могат да повлияят на настроението ни и изведнъж да загубим мотивация и дори да не можем да се адаптираме за известно време.

Както е известно смяната на сезоните, промените в биологичния часовник и недостигът на слънчева светлина значително променят хормоналната картина и в организма серотонинът се отделя в недостатъчно количество. Ето как можем да се опитаме сами да подпомогнем подобряването на настроението си в няколко прости стъпки.

Откъде да започнем Когато става въпрос за намиране на енергията да свършим нещо, обикновено започването е най-трудната част. Затова започнете с нещо малко. Лека полека събудете промяната – с малки и бавни стъпки, без да поставяте огромен брой цели пред себе си или неизпълними очаквания.

Започнете с лека промяна в обичайният ви режим. Слезте от трамвая една-две спирки по-рано, разходете се по мъничките улички, по които отдавна или никога не сте минавали. „Всеки ден трябва да си инжектираме по малко фантазия, за да не умрем от реалност“ както казва Рей Бредбъри.

Общувайте с природата Общуването с природата е истинска благодат за сетивата, а човек се нуждае от досег с природата за постигане на духовно обновление и поддържане на чувството за жизненост в душата ни. Близостта с природата и животът в нея, много ясно изостря нашите първоначални чувства, позволява ни да черпим жизнена сила и подхранваща енергия, дава ни усещане за свързаност и усещане, че сме част от нея. През почивните дни отидете на една есенна разходка. Около всеки град обикновено има интересни екопътеки или природни забележителности които можете да посетите. Съставете списък.

Създайте си настроение Помислете си за приятна подредба в дома или стаята ви, която да ви донесе уют и радост за окото- може да е просто една боя в по-ярки цветове или създаването на свой творчески кът.

Не гледайте много новини - това често води до ретравмиращи преживявания и провокира страхове. Вместо това се обградете с приятни подбрани предавания, музика, книги, които ще внесат настроение и ентусиазъм у вас. Интересно четиво, детективски роман, предавания за пътешествия и приключения, филми за вдъхновяващи личности или всичко, което може да ви зарежда. Пуснете си радио, подкастове с интересна тематика.

Поговорете с някого Обадете се на ваш близък приятел или роднина. Не забравяйте, че емоциите най-добре оттичат в човешките взаимоотношения. Общуването е най-добрият начин за психотерапия, особено когато се случва на живо, а не през социалните мрежи. Споделяйте за тревогите и притесненията си. Много е важно да говорим и споделяме за начина по който се чувстваме.

Пишете за вашите емоции и трудности Когато се борите с нещо или с трудни емоции е много полезно да пишете за тях в тетрадка или дневник. Това е един полезен инструмент за поддържане на психичното здраве. Докато пишете имаме времето и чудесната възможност да разсъждавате върху това, което чувствате, а също така и върху причините които може да са породили тези усещания, и същевременно да оставите част от товара на белия лист.

Открийте онова, което ви вдъхновява Това в много случаи може да се случи когато се отделите от обичайната среда за няколко дни. Една кратка екскурзия или пътуване до ваш роднина може да подейства зареждащо. По тази начин ще се оттеглите от хора, преживявания или ситуации където обичайно пребивавате и ще можете да погледнете върху живота си по-ясно и трезво и сякаш отдалеч и през чужд поглед.

Физическа активност Физическото натоварване раздвижва кръвообращението, подобрява тонуса, гони умората и зарежда със сили и настроение. Може да не сте почитател на спорта и упражненията, но пробвайте да вървите пеша повече или да отделите 10 минути на ден, които да посветите на едно леко раздвижване, в което вие да измислите упражненията си, следвайки позите в които тялото ви се чувства добре и релаксирано.

Съставете своя план за промяна Опитайте се първо да визуализирате промяната. Как и като какъв се виждате, от какво е необходимо да се освободите, кое искате да промените в себе си, откъде ще започнете.

Събудете творчеството Творчеството е процес, който винаги е по-интересен от резултата. Можете да възродите стари хобита или да преоткриете себе си в нови, може да рисувате, да пеете, опитайте се да правите нещо с ръце. Важното е да почувствате лекота и прилив на енергия, концентрация на ума в градивна дейност и по този начин ще повишите вибрациите си.

Как се грижим за психичното си здраве

Нашите мисли влияят на емоциите ни, а те на поведението ни. Всяка мисъл или емоция задейства биохимична реакция в организма ни. Прекалено дългото стоене в негативни емоции като страх, тревога и неудовлетворение може да се отрази неблагоприятно на психичното ни здраве, оттам и на телесното.

Запомнете: когато дълго време пренебрегваме психичното си здраве, тялото ще намери начин да ви го съобщи.

Кога е непроходимо да потърсим специалист Всеки психичен дискомфорт, промяна в апетита или в храненето, съня, повишена уморяемост, липса на енергия, промени в настроението, отчаяние, поява на мрачни или тревожни мисли, загуба на търпение, трудности в мотивацията – всички изброени неща са сигнали, че нещо не е наред. Това могат да бъдат симптоми на психично прегаряне, стрес или на депресия. В такива случаи незабавно се обърнете към специалист. Самото споделяне разтоварва емоционално и е крачка към промяната, все пак правите нещо за себе си, за душата си, за по-доброто ви функциониране.

Не можем да контролираме събитията, хората или техните реакции, но можем да променим собствената си нагласа към това, а нашето здраве е наша отговорност и е изяло в нашите ръце.

Няма по-прекрасно от това човек да може да се радва на добро емоционално здраве, да се научи да бъде по-осъзнат, да възвърне чувството си на радост и удовлетворение.  Да се чувства значим и свързан с останалите, да се радва на изобилието и красотата във всеки ден, да умее по гъвкав начин да отговаря на промените в средата, да създава щастливи взаимоотношения, да бъде в хармония със самия себе си и със заобикаляния го свят.