Оковите на алкохолната зависимост

Оковите на алкохолната зависимост

Всички знаят, че алкохолът е рисков за Нашето здраве, но знаем ли колко стряскаща е статистиката? Над 9 милиона деца живеят в семейства, засегнати от злоупотреба с алкохол, а България се нарежда във втората десетка по консумация на алкохолни напитки в проучването на Световната здравна организация (СЗО) за здравеопазването в Европа през 2021 г.

Защо това е проблем?

  1. Алкохолът намалява работоспособността на човека.

  2. Алкохолът е главната причина за смъртта зад волана, не само на употребилият, а и на много невинни хора.

  3. Алкохолът разрушава семейства - той е причината милиони деца по света да растат в неефективна семейна среда.

  4. Злоупотребата разрушава смисълът на живота - той изземва нашите цели и мечти и ни превръща в роби на потребността от приема.

Колко е нормалното количество алкохол, което можем да си позволим във всекидневието?
Отговорът е комплексен и не трябва да се приема като норма. Чувствителността към алкохола е различна - при някои хора уврежданията интоксикацията може да настъпи и в най-малки дози, а при други - изобщо да я няма. Според Световната здравна организация (СЗО) умереният прием на алкохол е до едно питие за жени и до две такива за мъже, като едно питие съдържа до 15 мл чист алкохол, което съответства на бира от 330 мл или чаша вино от 150 мл.

В зависимост от продължителността на злоупотребата с алкохол настъпва остро или хронично алкохолно натравяне. В първата и втората степен на острото алкохолно натравяне настъпва психическа и двигателна възбуда, а в трета и четвърта степен се изпада безсъзнание или дори смърт в резултат на парализа на дихателния център. Хроничната алкохолна интоксикация, от друга страна, засяга редици органи и системи в нашия организъм, а последствията са необратими. 

Алкохолът влияе на интелекта
Масово известен факт е,че прекомерната употреба на алкохол може да доведе до цироза на черния дроб и рак на ларинкса, устната кухина и хранопровода. По-малко известен е факта, че алкохолът има връзка и с рака на стомаха и дебелото черво. Употребяващите алкохол имат в пъти по-голям риск от хипертония и кардиомиопатия. Но това, което най-често бива пренебрегвано от хората е, че алкохолът поразява нашия интелект, той снижава концентрацията, намалява възможностите на паметта и влошава действието на мозъчните процеси. Но дори не спираме дотук - алкохолът може да увреди дори половата и нервната ни система.

Алкохолът влияе на нашия социален свят
Злоупотребата с алкохол обуславя над 9% от болестите в развитите страни, но физическото здраве не е единственият проблем. Алкохолът поразява нашите лични и професионални взаимоотношения. Злоупотребяващите с него имат проблеми както със семейството, така и в работната среда. Той стои в основата на безброй случаи на насилие, престъпления и самоубийства, а броят на злополуките не спира да расте.

Дори и да е трудно, можем да се справим!
Ако страдате от злоупотребата с алкохол, знайте, че не сте сами в тази битка. Не чакайте, а потърсете помощта на специалист, защото заедно сме по-силни тази борбата!