Как да разберем мечите на детето ни чрез карта на желанията?

Как да разберем мечите на детето ни чрез карта на желанията?

Ние, родителите, често правим грешката да избираме пътя на развитие на децата ни без дори да ги попитаме какво искат. Записваме ги на уроци по китара, пиано, карате и всякакви други дейности, защото на нас това ни се струва добро за тях. Залъвгаме се, че те са прекалено малки, за да могат адекватно да преценят своите силни страни и умения, но всъщност грешим. Те може да нямат нашия опит, но имат своите желания и мечти. В тази статия заедно ще проследим как да помогнем на децата ни сами да поставят свои цели, за а можем ние, като родители, да разберем техните мечти.


Попитайте детето си за какво мечтае. Ако то  ви отговори, че не знае, му задайте следните три въпроса:

  1. Какво бихте искал да се научиш да правиш до края на месеца годината? Например: да се научиш да играеш баскетбол, футбол, да рисуваш животни добре и т.н.
  2. Какво искаш да правиш? Например: Да отида на екскурзия до някой град, да отида да гледам даден филм на кино и т.н.
  3. Какво бихте искали да получите? Например: нов телефон, златен медал от спортно състезание или пък  куче.

 

Когато на едно дете му се зададе ясен въпрос, тогава и отговорът му ще бъде ясен.

Развитието на уменията на нашите деца може да бъде част от играта. Тези въпроси, които споменахме по-горе могат да бъдат част от т.нар. карта на желанията. Това представлява упражнение, което помага на детето да разбере истинските си желания и умения.  Гледайки картата, то разбира, че има желания, които се изпълняват бързо, но има и такива, които са по- дългосрочни и те изискват да посветиш повече време на тях. 

Но как да го направим?
За децата творчеството и играта са в основата на развитието, за това всичко трябва да бъде интегрирано в тях. Не се изисква много - просто вземете лист хартия и напишете на него тези три въпроса. Оставете детето ви само да отговори на тях, а вашата задача е да го подкрепяте и напътствате в това да се научи само да избира и анализира мечтите си, защото това ще му помогне не само да разбира себе си, но и останалите хора занапред.

 

Ако имате желание да развиете потенциала на детето си и имате нужда от напътствия, не се колебайте да запишете час при психотерапевт К. Лазарова. Нека заедно работим за благото на нашите деца, за да могат те да бъдат здрави и щастливи!