Психотерапевт, психолог Дияна Димитрова

Области на компетентност

Баланс личен-професионален живот
Безсъние, нарушения на съня
Взаимоотношения
Детско-юношеска психология
Зависимости
Натрапливи мисли и действия
Паник атаки
Психология на жената/мъжа
Самоусъвършенстване, себепознание, себеувереност и самопомощ
Сексуалност, Интимни връзки, секс
Справяне с гнева и агресията
Справяне с тъга, загуба
Справяне със стрес и тревожност
Страхове
Травматични преживявания
Тревожност и безспокойство
Философия на живота
Фобии
Хипохондрия
Хранителни разстройства

Демографски данни

Възрастни
Двойки
Деца
Юноши

Образование

Психология на развитието, бакалавър
Артистични и психосоциални практитки и психодрама, магистър

Асоциации и членства

Дружество по позитивна психотерапия България

Език

Български език

Дияна Димитрова

Психотерапевт, психолог


Завърших бакалавърска програма Психология на развитието и интересът ми към непознатото психично ме мотивира да продължа с обучения за психотерапевт. Идеите на Фройд ме спечелиха с теориите за силата на несъзнаваното в живота на хората и начините осъзнатостта да се увеличава посредством терапия. Завърших магистърска програма Артистични и психо-социални практики и психодрама и започнах практика под супервизия към Дружеството за позитивна психотерапия, където се обучавам в майсторско ниво. Не спирам да обогатявам знанията си, да следя идеите в психологията и да опознавам методите и идеите в психотерапията. Психоанализата е в основата на моята практика като терапевт, за постигане на трайни и дълбинни промени.

Имам личен опит в група по психодрама и се обучавам за психодрама терапевт. Чрез психодрамата се срещнах със спонтанното изразяване на себе си и възможността за изследване на различни роли. Това обогатява и професионалната ми ролята при процеса в кабинета.

Позитивният подход (по Песешкиан) в терапията предлага възможност за осмисляне на симптома и дискомфорта по различен начин, както и работа с притчи, приказки и транскултурални гледни точки. 

Като терапевт използвам в работата си с клиенти различни подходи, в съответствие с това, какво е необходимо в конкретния случай. Всеки човек съществува и функционира чрез опита, знанията, представите, концепциите и усещанията си. Едновременно с това е част от общество, социална и семейна среда. Понякога изглежда трудно да разберем самите себе си или другите и да се свързваме по между си. Опитът ми показва, че когато се осъзнае необходимостта от промяна и развитие, терапията може да бъде ефективна и да даде нови хоризонти за изява на способностите ни и нови гледни точки към проблемите.

Образование и квалификации:

Бакалавър „Психология на развитието“;

Магистър “Артистични психо-социални практики и психодрама“;

Майсторско ниво в Дружеството по позитивна психотерапия България към Висбаденската Академия по психотерапия /WIAP/;

Обучение за Психодрама асистент, социометрия и групова динамика, Фондация “Психотерапия 2000”

Оценка в психопатологията и общи терапевтични умения;

Практическа работа по случаи в насочени области на психопатологията в парадигмата „Работата по случай“

Работа на терен (outreach) към проект “Павилион 19”, МОН – образователно-обучителна работа с деца и младежи, вкл. подпомагане на усвояването на учебен материал; психо-социална работа с групи деца и младежи; индивидуални психо-социални консултации с деца, младежи и родители; психо-социални консултации със семейства; работа чрез движение/танц/музика/рисунка и/или др. изкуство

Отзиви:

*Консултирах дъщеря си с Дияна, след ситуация на развод и трудно приемане на раждането на полусестра. Детето не споделяшеи не успяваше да се адаптира в новата среда. Благодарение на вниманието и професионализма на Дияна, след няколко месеца детето са адаптира.

*Дияна слуша внимателно, задава правилните въпроси и процесът, който трябва да се случи при мен, се случва естествено и неусетно. Предразполагащото й излъчване, комбинирано с нейната професионалност и тактичност я поставят в най-високата категория според моята оценка. Препоръчвам!

*Благодаря на Дияна за доброто отношение и успешното терапевтиране , което доведа до много добри резултати при мен. Животът е по-хубав, когато можем да го видим и оценим. Давам най-висока оценка, заради постигнатите резултати, доброта, разбиране, точност и професионализъм.

*Много съм доволна от професионалното отношение! Виждам как положителния ефект от проведените сеанси се натрупва с времето и се чувствам все по-добре!

 

Моите статии