Психолог Лияна Петрова

Области на компетентност

Травматични преживявания
Детско-юношеска психология
Справяне със стрес и тревожност
Натрапливи мисли и действия
Кариерно развитие
Паник атаки
Самоусъвършенстване, себепознание, себеувереност и самопомощ

Демографски данни

Възрастни
Юноши

Образование

Бакалавър по Психология

Език

Български език

Лияна Петрова

Психолог

Докато се учех да бъда майка и по-късно, когато срещах трудности в работата си, мечтаех да има някой, който да ме подкрепя в израстването ми – да разбира тревогите ми, да признава правото ми да се чувствам гневна, или разочарована, или тъжна, да може да ми покаже и други гледни точки освен тази, в която съм “затънала”. Някой, който, без да застава на ничия страна, ми помага да видя взаимовръзките между нещата в живота си, да осъзная как аз влияя на тях и те на мен, да ме подкрепя, докато си възвръщам силите. Така във времето ме привлече идеята аз самата да давам такава подкрепа на другите.

Така след първата си инженерна специалност (инженер-геолог) се насочих към психологията. Завърших бакалавърска специалност Психология към Нов Български Университет. Докато учех психология,  специализирах Когнитивно – поведенческа терапия към „Институт за екология на мисленето“. По-късно завърших курс „Базисни терапевтични умения – психодинамична перспектива“ към център за психотерапия „Динамика“, където продължавам да участвам в групи за супервизия и по настоящем. Бях очарована от Ериксоновата хипноза още през 2010, когато Джефри Зайг проведе семинар в София, а Консуела Касула беше човекът, който през 2016 ме “запали” да се обучавам на Ериксонова хипноза към Фондация „Милтън Ериксън“ в САЩ и да я практикувам. През 2019 открих невероятния потенциал на Семейните констелации и в продължение на година и половина преминах обучение по този метод към „Институт по арт терапия“. В работата си като психологически консултант и психотерапевт ползвам всички тези методи според спецификата на конкретния случай.

Радвам се, че опитът, който натрупах в корпоративния бизнес като мениджър продажби и мениджър обучения, работейки с хора и създавайки стратегии за промяна, сега ми помага да разбирам по-добре клиентите си, които имат проблеми, свързани с работата и колегите, и да им бъда полезна. В крайна сметка – нали всички бизнес-обучения са базирани на приложната психология.

Освен, че не спирам да се уча, обичам и директните преживявания, които никое обучение не може да ни даде – ходенето по Камино де Сантяго, планинарството, тибетските танци, медитацията. Вярвам, че пътят към Цялостната личност не е магистрала, а тясна лъкатушеща пътека, която обикаля няколко пъти Земята, преди да се приюти в центъра на Личността.