Кариерен консултант и констелатор Николета Митева

Области на компетентност

Баланс личен-професионален живот
Кариерно развитие
Управление на времето-финансите
Справяне със стрес и тревожност
Взаимоотношения
Решаване на конфликти
Травматични преживявания
Справяне с гнева и агресията
Самоусъвършенстване, себепознание, себеувереност и самопомощ
Сексуалност, Интимни връзки, секс
Справяне с тъга, загуба

Демографски данни

Възрастни
Юноши

Език

Български език
English

Николета Митева

Кариерен консултант и констелатор

Здравей, моето име е Николета Митева, радвам се да се запознаем! Надявам се, че имаш малко време, в което бих се радвала да ти споделя малко повече за себе си.

От малка ме наричат Ники или Ника, което в последствие разбрах, че е името на древногръцката митология, свързвано победата във всяка област, включително изкуство, музика, война и спорта. А какво е успехът без усърдните усилия и борбата по пътя към него? Дали от името, дали от външните обстоятелства, родовата карма и пък от нещо друго, често са ми казвали, че притежавам бунтарски нрав, които в годините ми е бил както най-добрия приятел, така и най-големия ми опонент.  От съвсем малка вътре в мен гори огънчето на любознателността ми да търся отговори на най-различни, често крайно несвързани по между си, въпроси за смисъла на живота, за смисъла на човека, за смисъла на социума, за смисъла на липсата на еволюция при бялата акула и т.н. Крайно очевидно ще е самопризнанието ми, че трудно се вписвах в училище, тъй като подлагах на съмнение всяко изречение започващо с „Така се прави“, „Не задавай излишни въпроси“, „Фокусирай се върху това, което пише в учебника“… Може би този ми пубертетски бунт ме отведе на психотерапевт още когато бях само на 16 години. За съжаление, тогава да ходиш на терапия не беше толкова често срещано и трябваше да се боря да образовам връстниците си, че това е като да ходиш на профилактичен преглед при доктор – което не означава, че си болен, а искаш да направиш превенция.

На 18 години бе първата ми констелационна група, това бе моментът, в който се влюбих в метода на Берт Хелингер. Точно тогава, на оначи три дневна група в гр. Пловдив, аз бях сигурна, че един ден, като порасна, и аз ще стана констелатор.  Още на 21 исках да запиша психотерапевтична школа. Към днешна дата, стоейки и пиейки кафето си на 30-се, благодаря на по-възрастните от мен, които ми казаха „Не, имаме възрастов праг, който ти не покриваш“! Бях много разочарована и така реших, че ще се пренасоча професионално в друга сфера, която да ми позволи да използвам психологическите си познания. Така достигнах до другата ми голяма професионална любов: маркетингът в човешките ресурси. Така, някак естествено, успях да съчетая двете ми големи страсти и през годините успях да се развия като дигитален маркетолог и специалист развитие на работодателската марка. През последните 7 години съм имала възможност да съм част от екипите на големи HR агенции, HR екипите на ИТ компании и да работя по проектите на едни от най-големите работодатели в България.

През 2017г. записах обучение за фамилен констелатор към фондация „Фамилни Констелации – България". През тези няколко години успях да се запозная с работата на няколко международни констелатори, които силно повлияха на моя собствен стил на работа към днешна дата: Елена Илиева, Ласло Матиясовски, Анастасия Филимонова, Карен Шобер, Елко де Хеус, Кристине Есен и др.

Пред 2018г. се сертифицирах като международен кариерен консултант към GCDF (Global Career Development Facilitator). Все още ясно си спомням мисълта ми в онзи момент, в който се запознах с методологията: „защо по мое време го нямаше това, щеше да ми спести няколко години лутане“. Така или иначе това лутане ми послужи като катализатор да приема кариерното консултиране като лична мисия, да го живея и дишам. То успя да ми даде „гръбнак“ на всичките ми професионални и лични опитности, давайки ми основа да работя интегративно, разбирайки, че всеки от нас заема много социални роли: на жена, на мъж, на професионалист, на експерт, на нечие дете, на нечии партньор, на нечии родител и т.н.

В последните 3 години развивам свои бизнес начинания, а междувременно съм и личен, бизнес и кариерен консултант на свободна практика. Освен личните ми констелационни и кариерни сесии с клиентите ми съм организатор на констелационни групи, където имам удоволствието да си колаборирам с моята майка и колежка, Тодорка. С нея сме единствените дъщеря и майка фамилни констелатори, които работят заедно, в България.

В свободното си време обичам да спортувам. На 18 започнах активно да спортувам бокс, а на 22 се сертифицирах като пилатес инструктор. Спортът за мен винаги е бил парченце от холистичния пъзел на моя живот, който се опитвам да редя ежедневно.

В работата с моите клиенти се опитвам да поддържам дуалността между духовното-емоционалното и рационално-логичното, давайки възможности за перспектива и през двете, на пръв поглед, крайно различни спектъра на възприятие на нещата от живота. Стремя се да създавам среда, в която може да се освети спектъра на личността, до толкова колкото е възможно в момента за човека, с когото работя. За мен приемането, на някои исторически събития в нашия живот, не е на всяка цена. Моето разбиране е, че е по-важно е да стоим в осъзнаване за нашето неприемане, имайки право да го приемаме или да не го приемаме!

Опит:

Над 500 часа индивидулана и групова терапия

Над 200 часа терапевтични индивидуални и групови сесии с клиенти