Как да се погрижа за себе си

Как да се погрижа за себе си

Намирате ли се в положение, в което служебните ангажименти стават все повече, а времето за себе си все по - малко? Казвате си “Трябва да поспра, да си обърна малко повече внимание!”. И въпреки това все по - устремено запълвате календара със задачи. Прекомерното вглъбяване във въртележката на професионалния живот е сигурна рецепта за провал. Ако синдромът на психическо прегряване ви чака зад ъгъла, то тази статия може да се окаже точно за вас. Първата стъпка в избягването на всякакъв вид деструктивно поведение в много случаи е просто “СПРИ!”. Спри и си обърни внимание. 

 

Много хора смятат, че този процес на “self-care” или грижа към себе си отнема твърде много време. Тази статия цели да покаже точно обратното, като даде няколко прости  и въпреки това ефективни съвета. 

 

Забелязвали ли сте, че прибирането у дома след работа се превръща в рутина? Шофирането става автоматично и в много случаи, човек дори няма спомен как точно се е прибрал. И това не е необичайно. Тъй като мозъкът ни е твърде сложна система, той създава автоматични механизми, които са там, за да ни улесняват. Така много дейности се превръщат в автоматични и ги вършим без да се изисква голямо внимание. Въпреки че е полезен, този процес на работа се превръща в ежедневие и докато се усетим сме се пуснали по течението на не напълно осъзнатия си живот. Препоръчва се в тези случаи да се упражнява внимание в сегашния момент. 

Ето няколко дребни промени, които ще помогнат:

Концентрирайте се върху извършваното действие и дори може да забележите съвсем нови детайли;

Стартирайте деня си с четене на абзац от любима книга, която Ви мотивира; 

Отделете 10 минути дневно за чистене и подреждане. Подреждането на колата, на работното място или у дома подрежда и ума и Ви прави по - спокойни и продуктивни. 

Нека не забравяме и грижата към тялото. Ако си създадете здравословни навици, вашият ум ще благодари. 

Добрият сън е задължителен. Премахнете всякаква електроника преди лягане. Настройте се в кондиция за сън, като създадете навик - лягайте си по едно и също време всяка вечер, премахвайте всички дразнители поне половин час преди лягане и дръжте в спалнята си прохладно. 

Редовното физическо движение може да Ви донесе страхотни резултати и ще отнеме голяма доза от редовния стрес. Включете поне трийсет минути дневно физическо натоварване. Най - честия пример за това може да е ползването на алтернативен начин за придвижване до работа - ходене пеш, колело, обществен транспорт. 

Храната е изключително важна. Така обгрижвате не само тялото си, но и ума, и душата. Напомняйте си да пиете редовно течности и избягвайте малките подхапваня между основните хранения. Ако го правите, то нека е със здравословна храна като плод или ядки.

Грижата към себе си включва и грижата към нашата душевност. Не се поддавайте на социалната стигма. Душата и умът ни имат нужда от внимание! 

Редовното водене на дневник е отличен пример. Дори не е нужно да сте добри в това. Популярен начин е воденето на дневник с благодарности. В края на всеки ден пишете три неща, за които сте благодарни днес. 

Медитацията е друг популярен начин за “пречистване на душата”. Често на това се гледа, като на алтернативна практика. Оказва се обаче, че физиологичните ефекти са реални. Концентрацията се подобрява, докато умът се изчиства.

Какъвто и подход да изберете, най-важното е да го интегрирате в собственото си ежедневие и според вашите предпочитания. Давайте си различни награди за да се мотивирате - здравословните десерти са страхотен пример.

Сложете дневника си на видно място, така че да се подсещате, а маратонките ви за бягане оставете до леглото, така, че това да е първото нещо, което виждате сутрин. Адаптирайте средата си така, че тя сама да Ви подсеща. 

Автор : психолог Деница Калчева